söndag 18 maj 2014

Fina utflyktsmål

Åh, den här rubriken får Fru Filifjonk att tänka tillbaka på sin ungdom i Fältbiologerna och alla fina platser hon besökte då.
Det var utflyktsmål det.

Att sitta mittemot Kungshatt en kall februarikväll och höra berguven hoa, dricka te ur termosen och äta mackor. Det är en magisk, mystisk utflykt.

Mörkö om våren när slånbären blommar, och kornknarren spelar i fälten ner mot Skanssundet.

Utö, där man letar mineraler i slagghögarna vid gruvan, går över till östra sidan, där man vid lågvatten kan se de äldsta bergarterna i Sverige, 2,4 miljarder år gamla, fulla med granater som glimmar mörkröda.

Biskopsö i april när man hör alfågeln ropa utifrån fjärden.

Sommarläger vid Vättern, orkidéer, morellträd där vi satt uppflugna som kråkor och åt oss mätta och hade tävling i kärnspottning. Cykelutflykt till Visingsö, polkagrisar, romanser och talangtävling.

Varangerhalvön, i en Transitbuss. Nio ungar, tubkikare, sovsäckar, tält och stormkök. En tam räv, konditoriet i Vardöy, mäktiga fågelberg med sulor, liror, labbar och tretåiga måsar. Hårtvätt i Norra Ishavet en vecka efter islossning, som fick huvudet att kännas som krympt av indianer.
Godis, glass och samma kassettband, om och om igen. Nationalteatern och Björn Afzelius.

Camargue på påsklovet. Chokladwienerbröd till frukost, bröd ost och vin till lunch. La supermarché. Brûlepudding på biltaket, Saintes-Maries-sur-la-mer. Flamingo, ibis, dvärguv uppe i Alpillerna en fullmånenatt. Chaussure de champinones interdit och solbränna, flagande näsor och axlar. Mer godis.

Västra Jylland på fågelskådarläger, scoutstuga, alla huller om buller i logement. Jorduggla, valben på stranden, utflykt till Sylt, med stugnyckeln och Formel 1 för att hinna till färjan.

Lofoten, späckhuggare, sälar, utter, havsörn,

Solvärme, gräsdoft, barfota, stickor, lupp, fälthandböcker, ryggsäckar, tält, dagg, skidor, hemstickade ollar, Graningekängor, kartor, lek.

Sverige är fantastiskt.4 kommentarer:

 1. Åh, jag vill göra precis allt! Dom semestrar, utflykter och i allmänhet dom lyckligaste stunderna i livet har utspelat sig i Sveriges natur!

  SvaraRadera
 2. Norge har jag kvar ... Lofoten står högt på önskelistan. Just nu snor jag åt mej av den Tyska natur man kan komma över. Här är den inte lika lätttillgänglig, men inte mindre vacker på något sätt. Bokskogarna tex. är fantastiska och bergen lagom höga, men fin utsikt.

  SvaraRadera
 3. Jag vill se mer av Norge, jag har mest sett de norra delarna.
  Bara att bestämma sig.

  SvaraRadera
 4. Och Nationalteatern! Jag måste vässa och nostalgisäkra våra picknickar med Nationalteatern igen!

  SvaraRadera